Contracte imobiliare exclusive: care sunt avantajele?

Dacă te-ai hotărât să-ţi vinzi apartamentul printr-o agenţie imobiliară, sigur te-ai întrebat: să mergi pe un contract imobiliar exclusiv sau ar fi mai bine să apelezi la mai multe agenţii? Apelând la mai multe agenţii poţi avea impresia că vei beneficia de o expunere mai mare şi vei vinde mai repede apartamentul, eventual la un preţ foarte bun. Nu tocmai: agenţiile imobiliare au la dispoziţie, într-o oarecare măsură, acelaşi moduri de a-ţi promova apartamentul, iar competiţia între agenţii nu va fi un avantaj pentru tine.

Recomandarea noastră este sa alegi un contract imobiliar exclusiv. Iată şi de ce:

Relaţia cu agenţia

Cu cât este nevoie să comunici cu mai multe persoane, cu atât orice proces devine mai anevoios. Având o singură agenţie care să-ți gestioneze anunțul imobiliar, va trebui să ţii legătură cu o singură persoană. Astfel, informaţiile vor fi mai uşor de urmărit, iar deciziile mai uşor de luat.

Vizibilitate

Agenţiile imobiliare sunt profitabile numai în măsura în care reuşesc să vândă proprietăţile clienţilor, din care primesc un comision. Dacă agenţia ştie că nu este singura care vinde apartamentul tău, va fi tentată să nu investească foarte multe resurse în promovarea anunţului tău pentru că, în cazul în care altă agenție îl vinde înainte, efortul lor va fi în zadar. Un contract de exclusivitate reprezintă o garanţie pentru agenţie că eforturile ei vor fi răsplătite. Astfel, vei beneficia de o vizibilitate sporită şi implicit șansa ca tu să vinzi mai repede apartamentul creşte.

Preţul

În cazul anunţurilor imobiliare exclusive, agenţia are garanţia tranzacției. Din acest motiv, vei beneficia de o consiliere corectă în privinţa valorii apartamentului tău, iar negocierile vor fi mereu în avantajul tău. Un preţ de vânzare mai mare înseamnă pentru agenţie un câştig mai mare. Prin comparaţie, dacă apelezi la mai multe agenţii, cu siguranță vor încerca să grăbească tranzacția, aducând cumpărători dispuşi să plătească sub preţul pe care îl doreşti, doar din dorinţa de câștiga cursa cu celelalte agenții.

O agenţie imobiliară poate fi aliatul perfect dacă vânzarea unui apartament ţi se pare un proces dificil. Ca în orice domeniu, experienţa îşi spune cuvântul, iar un agent imobliar va şti cum să pună apartamentul tău într-o lumină favorabilă, cum să compună un anunţ imobiliar atractiv şi, foarte important, cum să comunice şi să negocieze cu potenţialii cumpărători.
Studiază agenţiile imobiliare din oraşul tău şi alege una singură care să te reprezinte. Astfel te vei asigura că beneficiezi de toată atenţia unor profesionişti şi obţii cea mai bună ofertă pentru apartamentul tău.