Cum stabilești prețul corect pentru proprietatea ta?


În condițiile actuale de piață, factorul decisiv în luarea deciziei de cumpărare a unei locuințe este prețul. În cazul în care vrei să vinzi o proprietate, este foarte important să stabilești prețul corespunzător, altfel riști să pierzi potențiali cumpărători sau să vinzi la o valoare mai mică. Așadar, stabilirea prețului de listare pentru o locuință poate face diferența între o tranzacție încheiată cu succes și o proprietate care va rămâne „uitată” în piață.

Am scris în articolele precedente despre cum să-ți pregătești locuința pentru vânzare, sau cum să faci poze pentru a o vinde mai repede. Acum, însă, vom vorbi despre stabilirea prețului corect.

Prețul unei locuințe este influențat de mai multe aspecte, cum ar fi anul de construcție, suprafața proprietății, amplasarea, dar și facilitățile acesteia. Toate aceste elemente au un rol important în determinarea prețului de piață.

Există mai multe metode prin care poți face o estimare corectă. Astfel, pentru a calcula valoarea medie poți folosi următoarele surse:

1. www.imobi.md

Identifică aproximativ 10 proprietăți similare ca mărime și dotări, răsfoind anunțurile publicate pe imobi.md și vezi care este prețul lor de vânzare. Nu uita să ții cont de toți factorii pe care i-am enumerat mai sus. Începe prin a compara în mod obiectiv locația, apoi suprafața și, în cele din urmă, starea și facilitățile oferite. Cumpărătorul sigur va face acest lucru.

2. Apelează la serviciile unei companii imobiliare

Solicită ajutorul unor specialiști imobiliari despre care știi că au vândut recent proprietăți similare și roagă-i să-și dea cu părerea despre valoarea proprietății tale. Cu ajutorul lor vei afla informații noi despre piață și despre valoarea proprietății tale.

3. Angajează un evaluator

Un alt mod prin care poți realiza o evaluare a prețului pentru proprietatea ta este să angajezi un evaluator. Cu siguranță, este în avantajul tău să faci evaluarea proprietății înainte de a o pune pe piață. Astfel, dacă se descoperă probleme, vei avea timp să le remediezi înainte de a pierde potențiali cumpărători care sunt mai atenți la detalii.


În general, prețul de vânzare trebuie să pornească de la suma minimă pe care o poți accepta. Păstrează simțul realității și gândește-te că ai putea să recuperezi diferența de preț negociată de cumpărător, deoarece urmează să fii și tu cumpărător în curând.