News imobi.md

Fii la curent cu ultimile noutati
cum-a-fost-construit-empire-state-building-simbolul-metropolei-new-york

Cum a fost construit Empire State Building - simbolul metropolei New York

27-02-2017        Blog imobi.md

Empire State Building, probabil cel mai faimos zgârie-nori, a fost cea mai înaltă clădire din lume pentru mai mult de 40 de ani, măsurând 381 m (449 m cu tot cu antenă) și a rezistat pe primul loc în top până ce a fost construit World Trade Center. În ianuarie 1930 s-a început escavarea terenului, în martie 1930 a fost montată prima „piatră” a temeliei şi la doar câteva săptămâni s-a început montarea primelor coloane metalice. Interesant e că în lipsa unor utilaje performante, cea mai mare parte a lucrărilor au fost executate preponderent manual. 3.400 de muncitori au muncit pe şantier, iar lucrarea a fost terminată la timp, în plină criză economică.
Doar 5 muncitori şi-au pierdut viaţa conform informaţiilor oficiale în timpul construcţiei Empire State Building deşi condiţiile de lucru ne cam înfioară doar când privim pozele. La terminarea construcţiei în 1931, clădirea cu 6.500 de ferestre, 73 de lifturi, 102 etaje şi 443 metri înălţime a devenit cea mai înaltă clădire din lume iar recordul s-a menţinut timp de 40 de ani!

Empire State Building a fost atunci prima clădire ridicată cu mai mult de 100 de etaje şi a rămas chiar şi astăzi cel mai mare complex de birouri din America, după Pentagon, cu o suprafaţă totală de peste 250.000 de metri pătraţi şi un număr de peste 21.000 de angajaţi ce lucrează aici, zi de zi, în acest vechi turn, numit de Societatea Americană a Inginerilor civili drept una dintre cele şapte minuni ale lumii moderne.