News imobi.md

Fii la curent cu ultimile noutati
cum-sa-fotografiezi-interiorul-locuintei-pentru-a-o-vinde-mai-repede

Cum să fotografiezi interiorul locuinței pentru a o vinde mai repede?

13-02-2017        Blog imobi.md

Fotografiile atașate la un anunț aduc întotdeauna mai mulți clienți, fie că vrei să vinzi sau să închiriezi un apartament. Totuși, nu orice fel de fotografii sunt potrivite și, dacă nu ești atent, efectul s-ar putea să fie exact cel invers: alungarea celor interesați. Oricât de slab ar fi aparatul pe care îl ai, cu siguranță poți respecta câteva reguli de bun simț atunci când faci cadrele, astfel încât să declanșezi o reacție pozitivă, și nu una de respingere, în rândul potențialilor cumpărători.

Iată câteva sfaturi care te vor ajuta să-ți vinzi mai repede locuința! Acestea nu au legătură cu apartul de fotografiat de care dispui, ci doar cu pregătirea și selectarea imaginilor care urmează să le adaugi în anunțul tău de vânzare.

Fă ordine înainte de a fotografia locuința!

Indiferent cât de grăbit ai fi să vinzi, este esențial ca o locație să sugereze curățenie sau o minimă îngrijire și ca spațiul văzut în fotografii să fie (sau să pară) aerisit, liber. Curățenia sugerează confort și schimbă sentimentul cu care privim o imagine. Eliberează mesele, evită cablurile înșirate peste tot. Nu lăsa valize sau genți în cadru, lucruri împrăștiate pe podea și, daca chiar nu ai unde băga o serie de bagaje, ascund-le în dulapuri, debarale și închide ușile atâta timp cât faci fotografia. Oricum acele lucruri vor disparea, așa că de ce să le lați să distragă atenția cumpărătorului?

Nu lăsa pe nimeni să intre în cadru când faci fotografia!

Clientul vrea să se vizualizeze pe sine în acea locuință, sau cel puțin asta ar fi de dorit, sa-l ajuți să se imagineze trăind în acel spațiu, iar simpla vedere a unei persoane străine nu este de bun augur. Totodată, evită apariția în cadru a fotografiilor personale. De altfel, regula este de respectat și dacă aduci un potențial client în vizită: nu intra cu clienții peste un fost chiriaș sau roagă-l ca mai întâi să faca curat și să aibă o ținută decentă.

Fii atent la lumină!

Nimănui nu i-ar plăcea să locuiască într-o “peșteră”, dar din păcate, fotografiile făcute în întuneric dau această senzație. Totodată, evită să realizezi fotografii cu soarele în față: poziționează-te pe cât posibil cu spatele la geam sau într-un colț în care lumina să pice dintr-o parte. De asemenea, alege un moment din zi în care știi că apartamentul beneficiază din plin de lumină naturală pentru a face imaginile. Pentru camerele cu geamuri expuse spre răsărit, momentul oportun este dimineața, iar pentru cele cu expunere spre vest, după amiază. Camerele cu expunere nordică și sudică ar trebui surprinse în momentul când sunt cel mai inundate de lumină. Pe vreme mohorâtă ar fi mai bine să amâni ședința de fotografie până când soarele va străluci din nou pe cer.
Dacă folosești blitzul, evită reflexiile nedorite în mobilier, oglinzi etc. De dorit este să nu folosești blitzul, mai ales seara, pentru că lucrurile din prim plan vor părea strălucitoare în timp ce tot ceea ce este mai departe, în spate, se va pierde în întuneric.

Menține cadrul drept!

E drept că aparatele “de buzunar” deformează liniile orizontale și verticale (din pricina focalei mici a obiectivului) dar cu puțin efort și mai multe încercări cu siguranță vei reuși să faci câteva fotografii drepte, în care linia balconului sa nu “pice” spre o parte a cadrului, dar sa fie orziontală.

Fotografiază colțurile camerei!

Este un truc simplu dar foarte important, pentru că face camera să pară mai spațioasă. Atunci când se fotografiază frontal un perete, locuința pare de obicei plată și lipsită de perspectivă.

Fă cât mai multe cadre!

Fă cât mai multe fotografii, nu doar una, și verifică mereu ce ai obținut. Dacă observi un element neplăcut în cadru, schimbă unghiul sau îndepartează obiectul nedorit din spațiu și refă fotografia. Nu evita să acorzi câteva minute în plus pentru a îmbunătăți, pe cât posibil, fotografia. Apoi, nu adăuga în anunț o mulțime de poze, ci alege-le pe cele definitorii. Pe cea mai reușită pune-o prima, iar restul fotografiilor aranjează-le într-o ordine logică. Clientul trebuie să aibă impresia că merge prin apartamentul tău, dar nu să ghicească care fotografie în care cameră este făcută.